Något lite mer om projektet Circle Island 2017

Circle Island 2017
Projektet fick stöd från Tillväxtverket för att under 2017 testa och utveckla en samarbetsmodell som underlättar för arbetssökande att få jobb. Med utgångspunkt i stadsdelen Ringön i centrala Göteborg och ett växande nätverk av företag på Ringön handlar upplägget om att på ett innovativt sätt hjälpa människor till arbete. Resultatet från projektet är mycket gott med åtta av 50 deltagare som har fått jobb och en modell för samarbete som är mycket lovande.
Förorten har arbetskraften - Ringön har arbetsplatserna
Entreprenörer och företag på Ringöns industriområde har behov av ny arbetskraft samtidigt som många nyanlända och arbetssökande i förorterna står långt från arbetsmarknaden.
Några unika faktorer
- Ringöns många småföretag, många med en koppling till hantverk
- Ett växande antal företag med ett socialt och miljömässigt engagemang
- Tematiken kring återbruk och cirkulär ekonomi, som i förlängningen kan ge många nya jobb
- Ett påtagligt intresse att bidra till en positiv social utveckling och att ta till vara både materiella och mänskliga värden
- Tidsbesparande arbetssätt och kopplingen till både nya och existerande nätverk
- Stark betoning på praktiskt estetiska arbetsuppgifter
- En gemensam värdegrund i det sociala och i ett långsiktigt miljötänk hos de företag som bär och utvecklar modellen
- Gränsöverskridande arbetssätt, öppenhet och förtroendeskapande åtgärder
Målet med projektet för företag:
Att med ett nätverk av företag testa och utveckla en praktikantmodell som ger deltagare en möjlighet att få ett fast arbete. Som en del av detta utveckla en modell för värdegrundsbaserad samverkan mellan geografiskt närliggande företag på Ringön, samt visa nyttan med modellen. För företagen blir modellen tidsbesparande och de får hjälp i rekryteringsprocessen. Målen uppfylldes med projektet. 16 företag skrev på avsiktsförklaringar i syfte att i någon form medverka i kommande projekt under 2018.
Målet med projektet är för deltagare:
En stor möjlighet att testa olika arbetsuppgifter och yrkesområden under praktiktiden även i samma företag. Samarbetet och värdegemenskapen mellan företagen i nätverksform ger avgörande förutsättningar för ett utbyte av erfarenheter och deltagare på ett innovativt sätt, något som också lägger grunden för ett framtida utökat samarbete på flera plan. 50 personer deltog i projektet med genomförd praktik under tolv veckor. 8 av 50 deltagare har fått jobb och ytterligare ett 10-tal deltagare bedöms som anställningsbara. Utvärderingarna visar överlag mycket nöjda deltagare.
Projektet hade Tillväxtverket som huvudfinansiär.
En kort bloggtext om projektet: http://christerowe.se/?p=8248
© Circle Island 2018
|